Markägare rasar mot skoterleder

Uppdaterad
Publicerad

Storumans kommun vill göra allmänna skoterleder för att få stopp på buskörningen i fjällområdet. Men alla markägare vill inte upplåta sin mark till lederna och tycker att det är konstigt att kommunen inte ger dem någon ersättning.

Skotertrafiken har ökat väldigt mycket i Tärnabyområdet de senaste åren. Därför försöker man nu få till allmänna skoterleder, någon som inte har funnits tidigare.

– Det finns ett behov av att kanalisera skotertrafiken mer till lederna och styra upp skotertrafiken, både från markägares och turistnäringens håll, säger Erika Örnfjäll, projektledare på Storumans kommun.

Begränsar markägarna

Det handlar om ungefär 70 mil skoterleder som redan finns idag men nu vill kommunen vill få godkänt från markägarna för att göra lederna allmänna. Men vissa markägare är kritiska till hur kommunen hanterat det här och tycker att de borde få en ersättning.

– Att upplåta marken till skoterleder innebär en viss inskränkning för mig. Marken är min och jag betalar skatt på den. Då bör jag också få en ersättning om jag ska upplåta den till en skoterled, säger, markägaren Marianne Ronnhed Johansson.

Hur tycker du att ni markägare blivit bemötta?

– Som skit. Vi ska bara ställa upp, säger Ronnhed Johansson.

Ersättning kräver intäkter

Men kommunen kommer inte att betala ut någon ersättning i nuläget.

– För att de ska kunna få ersättning måste vi få intäkter, säger Erika Örnfjäll

Tanken är att det på sikt ska införas ett betalsystem för lederna och först då kan det bli aktuellt med en ersättning.

– Vi vill inte skjuta för högt på en gång, men vi börjar med att få till dom godkända och att ha leder, säger Örnfjäll.

– Om de inte vill att de ska gå en led på deras mark då måste vi respektera det. Då måste vi söka andra vägar, säger Erika Örnfjäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.