• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

I Skellefteå samlades mödrar med barnvagnar för att delta i marschen. Foto: Elisabeth Lindroth

Marsch mot mödradödlighet

Publicerad

På lördagen arrangerades barnvagnsmarschen i 50 platser i landet, bland annat i Skellefteå, i syfte att uppmärksamma och bekämpa mödradödlighet.

Det är RFSU som står bakom marschen och organisationen skriver på sin hemsida att det varje dag dör fler än 800 kvinnor i världen på grund av att de blivit gravida.

Orsakerna är bland annat bristande tillgång till preventivmedel, säkra aborter, sexualupplysning och mödravård.

När mödradödligheten sjunker hjälper det hela samhällen att lyfta sig ur fattigdom, eftersom dessa två är starkt sammankopplade.

I Skellefteå välkomnade arrangörerna inte bara kvinnor med barnvagnar, utan alla som överlevt en förlossning, hundar, barn och vuxna fick gå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.