Märta Vändin i Vänjaurträsk är förberedd för fler strömavbrott. Foto: Privat/SVT

Märta laddar för en mörk jul efter fortsatta elproblem

Publicerad

Flera hushåll i Norsjö, Malå och Lycksele kommuner har haft problem med strömavbrott de senaste veckorna.
Märta Vändin i Vänjaurträsk funderar på om julen blir mörk i år. I hennes by har strömmen varit borta till och från sedan snön kom.

– Igår var det strömavbrott fyra gånger under dagen, som längst flera timmar. Det är svårt att sätta igång med bakning och matlagning inför julen när man inte vet hur det blir med strömmen, säger Märta Vändin.

Skellefteå kraft har haft driftsstörningar i inlandet senaste veckorna, bland annat i Lycksele, Norsjö och Malå kommuner. Magdalena Brodin, är avdelningschef för lokalnät.

– Det beror på träd som ramlar över ledningarna. Det är tung blöt snö som frusit på träden och när det snöar på dem blir det för tungt. Vi har haft 40 man per dag ute för att jobba förebyggande i två veckors tid, säger hon.

Kan inte lova en jul utan avbrott

Magdalena Brodin vågar inte lova att julhelgen blir utan avbrott.

– Nej, vi har 250 mil friledningsnät och där kan det bli avbrott, men vi har förstärkt beredskapsstyrka igång i Lycksele och Norsjö, säger Brodin.

Märta Vändin konstaterar att det var återkommande strömavbrott förra vintern och med första snön den här vintern försvann strömmen.

– Det är problem med de luftburna ledningarna, bolaget tar bort snön och träd som ramlat, men det räcker inte. Förutom belysning och köksutrustning får vi problem med värme, vatten och telefon när strömmen försvinner, säger Märta Vändin.

Har sett en negativ trend

Märta Vändin har bott nästan hela sitt liv i Vänjaurträsk, och tycker att något har hänt de senaste åren med strömförsörjningen.

– Det är motigt att leva i mörker, ibland funderar jag på att flytta till stan, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer