Maryam Rezai belönades med John Enbergs stiftelses ungdomsstipendium för sitt engagemang inom dansen. Foto: Marit A Israelsson, SVT

Maryam Rezai får stipendium för sitt engagemang inom dansen

Uppdaterad
Publicerad

Under uppväxten i Afghanistan hade 18-åriga Maryam Rezai svårt att utöva sitt dansintresse. Nu tilldelas hon ett stipendium för att ha startat dansgrupper för unga i Skellefteå, Burträsk, Boliden och Jörn.

John Enbergs stiftelse delar årligen ut idrottsstipendier till personer i Skellefteå kommun som jobbar ideellt för att främja idrottande. Årets ungdomsstipendiat är dansaren Maryam Rezai. Hon kom som ensamkommande barn från Afghanistan till Burträsk år 2015 och det var där hennes engagemang för dansen väcktes.

– Jag har älskat dans sedan jag var barn, men det var svårt att dansa i mitt hemland. Tjejer hade inte så mycket möjligheter. Men när jag kom hit kollade jag mycket på Youtube och då upptäckte jag K-pop som har väldigt coola koreografier, berättar hon.

Efter att ha dansat hemma framför datorn i ett år startade Maryam sin första dansgrupp för ungdomar i Burträsk via Vuxenskolan, med inriktning på K-pop och streetdance. Numera leder hon en dansgrupp i Skellefteå och har även hjälpt till att dra igång grupper i Jörn och Boliden för asylsökande.

– Jag vill skapa möjligheter för andra att dansa, säger Maryam Rezai.

Belönas med 20 000 kronor

Stipendiet tilldelas hon just för sitt stora engagemang för att stimulera ungdomar till fysisk aktivitet genom dansen. Prissumman är på 20 000 kronor.

– Det betyder jättemycket. För mig räcker det att få dansa med andra och njuta av stunden, att jag nu får ett pris för det förväntade jag mig inte.

Nu längtar Maryam Rezai tills pandemin är över så att hennes dansgrupp ska kunna uppträda mer och delta i danstävlingar.

– Jag tror aldrig att det kommer bli tråkigt att dansa. Det är alltid kul att gå in i danslokalen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.