Filmen Masjävlar blev framgångsrik hos publiken – nu sätts den upp som teater i Västerbotten. Foto: SVT

”Masjävlar” blir släktkalas på Västerbottensteatern

Uppdaterad
Publicerad

Filmen Masjävlar blev en framgång hos publik och kritiker när den nådde biograferna 2004. Mindre känt är att Maria Blom först skrev manuset för teaterscenen. När pjäsen tas upp på Västerbottensteatern, har den fått titeln Släktkalaset och handlingen utspelas i Västerbotten.

För att göra om Masjävlar till ett västerbottniskt släktkalas har den Norsjöfödde dramatikern Martin Lindberg anlitats som konsult. Biopubliken tog emot Masjävlarsom en komedi, men Bobo Lundén har lyft fram den underliggande svärtan i historien om den utflyttade dottern som kommer hem från storstan.

– Alla bär på något mörkt som inte får synas, säger Margareta Niss, som spelar granne till firande familjen.

Fått stor respons av publiken

Släktkalaset blir Bobo Lundéns sista uppdrag på kontraktet. Under projekttiden har han förnyat Västerbottensteaterns berättande. Pjäserna har mött stor respons från publiken.

– Folk har stoppat mig på gatan och sagt att de gillar det de upplevt. Det tyder på att man gjort nånting rätt, säger Bobo Lundén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.