– Med programmet kommer man kunna ligga före och överblicka konsekvenserna av beslut, säger Patrik Rydén, vetenskaplig ledare för projektet. Foto: Pressbild/TT

Matematiker ska räkna ut var ambulanser behövs

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av data från SOS alarm ska matematiker från Umeå universitet räkna ut var ambulanserna behövs. Projektet hoppas ge en bättre planering av ambulanssjukvården och kunna se konsekvenser av olika beslut.

Forskare från Umeå ska titta på statistik från SOS alarm, som innehåller detaljer om utryckningar och på detta sätt få fram ett dataprogram som kan hjälpa till att se hur resurserna inom ambulanssjukvården kan nyttjas på bästa sätt.

– Vi kan till exempel kolla på vad det skulle få för konsekvenser för resten av länet att placera en ambulans i en inlandskommun, säger Patrik Rydén, universitetslektor på institutionen för matematik och matematisk statistik och vetenskaplig ledare för projektet.

LÄS MER: Lång väntan på ambulans – Krister hade tur som var på rätt plats

Dataprogrammet ska också kunna titta på hur invånarna påverkas av att verksamheter inom sjukvården stängs. Patrik Rydén tar stängningen av BB i Sollefteå som exempel.

– Med programmet kommer man kunna ligga före och överblicka konsekvenserna. Och se vilka åtgärder som måste vidtas för att det ska bli en acceptabel vård. Man kommer att kunna ta mer faktabaserade beslut. Verktyget kommer göra det möjligt att överblicka hur olika patientgrupper påverkas av beslut, vilket är viktigt i ett genus- och demokratiperspektiv, säger Patrik Rydén.

LÄS MER: BB i Sollefteå ockuperas i protest

Förhoppningen är att dataprogrammet ska vara klart om fem år. Arbetet kostar ungefär 15-20 miljoner.

– Vi har inte sett att någon har gjort något liknande. Vi tycker att det är jättespännande. Vi tror att det kan användas i hela landet och även utanför Sveriges gränser, säger Patrik Rydén.

LÄS MER: Så lång tid tar ambulansen i din kommun

Projektet är ett samarbetet mellan akutsjukvården i Västerbotten, Region Norrbotten, Landstinget Västernorrland och SOS Alarm. Resultatet ska bli ett dataprogram. Arbetet delfinansieras av den statliga myndigheten Vinnova.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.