Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenny är en av den växande skaran Skellefteåbor som söker sig till Pingstkyrkans matutlämning. Hör honom och andra berätta om situationen. Foto: Marit A Israelsson/SVT

Fattigdomen breder ut sig – köerna till Pingstkyrkan i Skellefteå växer

Uppdaterad
Publicerad

Frivilligorganisationer och kyrkor larmar om att allt fler människor behöver hjälp med mat för att klara sig. Utanför Pingstkyrkan i Skellefteå växer kön till matutlämningen. 

– Många är desperata. Framför allt barnfamiljer är väldigt utsatta, säger Ewa Aro, volontär.

Nu är det inte bara i utpräglade storstäder den ökande fattigdomen syns på gatorna när inflationen stiger. I skuggan av det världskända nybyggda kulturhuset i Skellefteå köar människor utanför Pingstkyrkan.

En del har varit på plats flera timmar före dörrarna öppnas. Där inne i hallen delas det ut mat som har för kort datum för att säljas i butik. Hit kommer allt fler.

– När vi började med det här år 2015 använde vi våra personbilar för att hämta livsmedel och ofta klarade vi oss med en bil. Nu är det en lastbil som kommer och ofta får den köra två vändor, berättar Anna-Karin Kriström, som är pastor och föreståndare.

Nya grupper kommer

Hon uppskattar att upp emot 150 personer är beroende av den här verksamheten, och förutom att de blir allt fler så kommer också helt nya grupper av människor som tidigare fick pengarna att räcka till.

– Det har blivit nästan omöjligt att få hjälp av myndigheter, konstaterar flera som står och trampar i kön som ringlar sig ut på gatan.

Möt några som sökt sig till Pingstkyrkan i videon.

Foto: Marit A Israelsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter