• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Se cykeln som belönar dig när du trampat

Västerbottens landsting vill locka människor till motion. Ett sätt att göra det är med smoothiecykeln. Där du måste trampa för att få äta.

Det var ingen idé för besökarna att stanna och vila vid Västerbottens läns landstings monter på Noliamässan. Där var besökarna tvugna att jobba för sitt mellanmål. Efter några tramptag på smoothiecykeln serveras färdig blåbärssmoothie. 

– Cyklingen i det här fallet kanske inte blir så långvarig men tanken är att man ska motionera och äta nyttigt så man lever längre och slipper uppsöka sjukvården, säger Cecilia Edström, vid landstinget.

Trampa för att vispa

Tramptagen gör så en generator sätts i gång och vispar drycken. Valet av just smoothie kom från att drycken är ett lämpligt mellanmål.

– Det är fullt med vitaminer, med mycket frukt och bär. Sen blir man mätt också, säger Edström.

Slipper uppsöka sjukvården

Landstinget jobbar förebyggande för sjukdomar och valde därför att locka till motion under noliaveckan. De har en vision om att Västerbotten ska ha den friskaste befolkningen år 2020. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer