Anton Brännvall på Länsstyrelsen berättar om läget på bostadsmarknaden i Västerbotten. Foto: SVT

Här är kommunerna med brist på bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett underskott av bostäder i Skellefteå, Robertsfors, Vännäs, Umeå och Storuman, enligt en ny rapport från Länsstyrelsen. Men bostadsmarknaden är allt mer i balans i länets kommuner.

Länsstyrelsen i Västerbotten gör varje år en analys av bostadsmarknaden i länets alla kommuner. I år har många fler kommuner balans än tidigare, alltså att det finns en jämvikt av utbud och efterfrågan på bostäder i kommunen.

Bara fyra kommuner rapporterar alltså ett fortsatt underskott av tillgängliga bostäder på marknaden, vilket är fyra kommuner färre jämfört med förra året. Det är också en klar skillnad mot 2016, då bara 1 av 15 kommuner i Västerbotten var i balans.

Bostadsmarknaden i Västerbotten 2016. Källa: Länsstyrelsen Foto: SVT
Bostadsmarknaden i Västerbotten 2020. Källa: Länsstyrelsen. *Vindelns överskott beror på färdigställd nyproduktion i samband med enkätutskicket Foto: SVT

Stora skillnader mellan kommunerna – trots jämvikt

Att det råder balans i de flesta av inlandskommunerna betyder inte nödvändigtvis att det har blivit lättare att bygga i inlandet.

Anton Brännvall är samhällsplanerare på enheten för samhällsutveckling hos Länsstyrelsen. Han menar att även om kommunerna uppger att det finns balans på bostadsmarknaden så betyder det inte att alla har möjlighet att få boende.

– Bara för att det finns ”x” antal bostäder för ”x” antal invånare så betyder det inte att bostäder är perfekt matchade för det invånarna vill ha. Det beror på var de bostäder som kommer ut på marknaden finns, vilken typ av bostäder och i vilken prisklass.

Han säger också att det är mycket svårare för privatpersoner, företag och kommuner att hitta finansiering till nya bostäder i mindre kommuner.

– I flera delar av länet går det inte att lösa en bostadsbrist eller en obalans i bostadsbeståndet genom att bygga nytt, för det finns helt enkelt ingen lönsamhet i det. Byggbolagen är inte intresserade och allmännyttan gör väl det dom kan men det är ganska svårt för dom att ta allt ansvar för att lösa en obalans på bostadsmarknaden. 

Han fortsätter:

– Vi är ett län med väldigt olika förutsättningar, Umeå tuffar på och närmare 90 procent av alla lägenheter som byggts sen 2000 har byggts i Umeå. Så det är väldigt olika utmaningar i kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.