Casper Nilbrink tycker att man märker stor skillnad på sin spelprestation om man tar sig en joggingrunda innan man sätter sig vid datorn. Foto: SVT

”Mer motion gör att du kan spela längre”

Publicerad

I veckan hålls föreläsningar och spelsessioner i Umeå för barn och föräldrar som är intresserade av e-sport. Meningen är att man vill öka kunskapen om vikten av att hitta en hälsosam balans mellan hälsa och spelande.

Ofantliga summor pengar och en publik som vissa menar är större än OS-publiken, det är sådant som lockar ungdomar att inleda en spel-karriär. Men för att bli riktigt bra krävs det många timmar framför skärmen och därför gäller det att hitta en hälsosam balans.

– Det kan handla om att man har andra aktiviteter att ägna sig åt än spelen, till exempel fotboll eller att man går ut och promenerar emellanåt. Vissa gillar ju Pokemon Go. Det är ju ett spel fast man rör på sig, säger David Sagebo som är verksamhetsutvecklare och en av arrangörerna för veckans händelser.

Ingen träning, ingen karriär

Det är inte bara för att må bra som det är viktigt att hålla igång och äta rätt.

– Vill man spela professionellt måste man träna. Det ökar koncentrationen och din färdighet. Annars kommer du få svårt att fokusera och prestera. Och det är minst lika viktigt att du lär dig att bete dig bra online också. Många tror att folk ändå inte vet vem du är och kan därför säga taskiga kommentarer. Men vissa blir ju upptäckta genom spelen och beter du dig illa så kan du ha sumpat din chans att bli utvald, säger David Sagebo.

”Pajkatt” på plats

Varje dag från onsdag till fredag natt kan man gå och spela datorspel under uppsikt av David Sagebo. Det ska även hållas en föreläsning där den kända spelaren ”Pajkatt” kommer att medverka och han är för många en stor förebild. Man hoppas därför att han ska kunna påverka barnen till att vilja ha ett hälsosamt leverne även om ens hobby är stillasittande.

Casper Nilbrink och William Gustafsson går på Thorén Business School med inriktning på e-sport och just spelet Counter Strike, och de tycker själva att man märker skillnad om man tränar eller inte.

I klippet ovan kan du höra vad deras erfarenheter är av fysisk träning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.