Mer problem med bussarna – kritiken växer mot Länstrafiken

Publicerad

För tajta tidtabeller, stressade chaufförer och gymnasieelever som får alldeles för långa skoldagar. Nu växer kritiken mot Länstrafikens förändrade busstidtabeller.

I veckan har SVT berättat om problemen för busspassagerare som åker mellan Tavelsjö och Umeå. Det handlar bland annat om skolelever som skjutsas till fel skola.

Men det finns kritik på andra håll också. Efter vår rapportering har passagerare i Sävar hört av sig om att tidtabeller inte hålls och att chaufförerna verkar stressade och kör för fort.

Länstrafikens vd Harriet Söder känner till problemen. Enligt henne beror det på att bussarna ofta fastnar i biltrafiken på Tomtebo.

– Det är inte bra att chaufförerna blir stressade. Vi har fokus på det och måste justera tidtabellen. Det ser vi över just nu med Umeå kommun, säger hon till SVT.

Klagomål i Bjurholm

I Bjurholms kommun har det också varit problem med busstrafiken sedan årsskiftet. På kommunkontoret har det kommit in många klagomål.

– De som klagar är föräldrar och andra, det handlar om sena ankomster och avgångar och fulla bussar. Och för gymnasieleverna som pendlar till Dragonskolan i Umeå så har det inneburit att det får vänta en timme på bussen innan de får åka hem, säger Jenny Stensson, som är näringslivsutvecklare i Bjurholm.

Även här säger Länstrafiken att de jobbar med att åtgärda problemen.

– Vår trafikutvecklare har tagit det här vidare till Region Västerbotten som bestämmer tidtabellerna. Vi ska utreda för att se om vi hittar någon åtgärd. Vi ber om ursäkt för att det är strul och gör allt vi kan för att lösa det så fort som möjligt, säger Harriet Söder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer