”Ingen ordentlig värme” – hör beskedet från meteorologen Foto: TT/SVT

Meteorologen: Ingen sommarvärme i sikte: ”Stabilt instabilt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Året har bjudit på väder med dubbelt så mycket nederbörd på vissa håll och stundtals kallare än normalt. Många längtar efter värmen men den ser ut att dröja.

– Någon ordentlig värme blir det nog inte. Vi kommer befinna oss i ett storskaligt lågtrycksområde, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Januari bjöd på betydligt mer nederbörd än normalt i Västerbotten. Två rejäla snöoväder gjorde att flera platser fick dubbelt som mycket nederbörd, och vissa till och med tre gånger så mycket, som under ett normalår.

Stabila temperaturer och kyliga nätter har gjort att snön fortfarande ligger kvar på flera platser men nu ser den ut att försvinna.

– Vi kommer få  en hel del regn närmsta tiden och det blir varmare på nätterna, då smälter snön snabbt, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Första halvan av maj har även börjat kallare än normalt för Västerbotten och många väntar nu på värmen.

Hör meteorologen om prognosen framöver i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.