150 anställda på Metsos fabrik i Ersmark kan förlora sina jobb. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Metsos vd Ulf Kendrup om planerna att lägga ner verksamhet i Ersmark

Uppdaterad
Publicerad

Metso planerar att lägga ner större delen av fabriken i Ersmark, norr om Skellefteå, och varsla 150 anställda om uppsägning.

Fabrikens lönsamhet och geografiska läge har bland annat haft en inverkan på beslutet.

– Det är många kombination av många faktorer. Vi har tittat på tillverkningskapaciteten i varje fabrik för att kunna säkra vår leveranskraft och kapacitet i en global marknad där våra produkter säljs, säger Ulf Kendrup, vd på Metso i Sverige.

Under måndagen informerades de anställda på fabriken i Ersmark om planerna. 150 anställda kommer att varslas om uppsägning.

Produktionsenheten har gummitillverkning och tillverkar kvarnfoder och pumpinfodringar till gruvindustrin. Men Metso har liknande fabriker i Europa, Mellanöstern och Asienområdet och företaget menar att beslutet är taget efter att man sett över tillverkningskapaciteten i hela regionen.

– Vi har sett över hur vi kan utnyttja maximala tillverkningsmetoder men också optimera sourcing-möjligheter och logistik. Vi har många tillverkningsenheter i Sverige medan många av våra kunder finns utom den här regionen, säger Ulf Kendrup.

Geografiska läget har påverkat beslutet

Han menar att det geografiska läget på fabriken i Ersmark påverkat beslutet. Men även fabrikens tillverkningskapacitet. 

– Vi vill säkra vår leveranskapacitet, kvalité och konkurrenskraft i en global marknad där våra produkter säljs, säger Ulf Kendrup. 

Nu har företaget kallat till förhandlingar med facket. Vd:n kan inte svara på när fabriken kan komma att stängas. 

– Det är en lång process innan allt är sagt i en förhandling. Vi vet den tiden när förhandlingarna är klara. Det är såklart ett oerhört tufft besked för de anställda i Ersmark, säger Ulf Kendrup.

Totalt är det lite över 200 anställda på fabriken i Ersmark, 50 av dem berörs inte av beskedet eftersom de jobbar inom andra områden. Metso planerar även att omstrukturera verksamheten i Trelleborg, men där planeras inget varsel av anställda.

Ulf Kendrup, vd på Metso i Sverige kommenterar att 150 anställda i Ersmark kan förlora jobbet. Foto: SVT/Pressbild Metso

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.