Foto: SVT

Midsommarfirande i gemenskap

Publicerad

Genom att fira midsommar ett dygn för tidigt prickar sällskapet bästa tänkbara midsommarväder. Det är Öppen gemenskap i Umeå som redan inför torsdagslunchen öppnat sillbukarna för gästerna. Ett långbord med godbitar och potatis med dill dukades upp.

Öppen gemenskap är en ideell förening som jobbar för att stödja och hjälpa människor i utsatta livssituationer när samhället inte räcker till. I Umeå bedriver Öppen gemenskap kvinnojour, akutboende, support för barn och unga med familjemedlem i fängelse och dagverksamhet.

Stina A Gezelius är verksamhetchef och hon räknar med ett femtiotal personer runt borden idag. Trots de gigantiska sillburkarna garanterar hon att de kommer bli uppätna.

– Midsommarfirandet i år är inte sponsrad av företag eller sponsorer utan allting är gjort av personalen och framför allt öppet hus verksamheten, säger hon.

”Meningsfullt att stötta andra”

En av gästerna är Wiveca. Hon verkar känna de flesta runt bordet som är smyckat med plockade ängsblommor. Mot det inre planket hänger vimplat med budskapet: Glad midsommar.

– Jag är före detta missbrukare. Det har gått tio år nu, säger hon stolt och berättar att hon tycker om att vara här och att det känns meningsfullt att stötta andra som har det svårt.

– Det är jättebra att de öppnat dörrarna för uteliggarna i den här stan, säger Wiveca.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.