Foto: Privat

Mikael bjöd rymlingarna på kaffe

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Sundling i Tvärålund fick oväntatbesök under onsdagskvällen då de två rymlingarna från Vindeln knackade på. Mikael kokade kaffe och bjöd på skumtomtar helt ovetandes om morakniven som fanns i fickan på den ena rymlingen.

Vid 19-tiden på onsdagskvällen knackade två ungdomar i foppatofflor och tubsockar på hemma hos Mikael Sundling i Tvärålund och bad om skjuts till Umeå. Mikael sa nej och de gick vidare. Han ringde genast polisen då han förstod att de hade rymt från Renforsen. Två minuter senare var de tillbaka.

– De knackade på igen och sa att de rymt från Renforsen, jag sa att jag förstod det och att jag redan ringt polisen. Sen bjöd jag in dem på kaffe och skumtomtar. Det gick ett par liter kaffe innan polisen kom två timmar senare, säger Mikael Sundling.

Ovetandes om morakniven

Medan det dracks kaffe skickade Mikael iväg sonen till en kompis och dottern fick gå in på hennes rum. Han var helt ovetandes om morakniven som den ena mannen bar på.

– Jag hade tur, jag kan lätt bli arg. Men jag kände att det gällde att ta det lugnt med grabbarna, när polisen kom och visiterade visade det sig att den ena av dem hade en kniv. Det kom som en chock, jag vill inte tänka på vad som kunde hänt, säger Mikael Sundling.

Kritisk mot polisens agerande

Mikael Sundling tycker att de enskilda poliserna var väldigt duktiga, men han är besviken på polisen som organisation.

– Två narkomaner med morakniv var tydligen bara ett prio tre-larm. Vi civila medborgare kan inte behöva sitta två timmar och vänta på polisen, säger Mikael Sundling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.