Foto: TT / Pressbild

50 miljoner till landsbygdskommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att tio Västerbottniska kommuner ska få dela på sammanlagt över 50 miljoner kronor. Satsningen är menad att stärka företagsklimatet i glesbygdskommuner.

Det är kommunerna: Bjurholm, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Vilhelmina, Vindeln, Åsele och Storuman som kan ansöka om 1,76 miljoner kronor per år under tre års tid. Syftet är att kommunerna ska utveckla sitt företagsklimat.

Beslutet kom i torsdags, förra veckan. Men när SVT ringde upp Bjurholms kommunalråd hade hon ännu inte sett det.

– Det är svårt för mig att svara på eftersom jag inte hunnit läsa det än, men det är ju väldigt intressant, säger kommunalrådet Christina Lidström (M).

”En skänk från ovan”

Även i Sorsele är man glada över beslutet. Där har kommunen tvingats lägga ner sin näringslivsverksamhet på grund av besparingskrav.

– Det kommer som en skänk från ovan, vi har stora sparbeting i kommunen och det som fått stryka på foten är ju just näringslivsfrågorna, eftersom det inte är någon lagstadgad verksamhet, säger Sorseles kommunalråd Kjell Öjeryd (V).

Enligt Öjeryd skulle pengarna exempelvis kunna användas till att anställa en perosn som jobbar heltid med näringslivsfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.