Malte till vänster lånade den hundratusende prylen av Fritidsbanken i Umeå. Platsansvarige Christer Thomasson till höger är stolt över milstolpen. Foto: SVT

Milstolpe för Fritidsbanken i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Malte Wohllebe lånade den hundratusende prylen på Fritidsbanken i Umeå idag. Det firades med tårta, kaffe och tomtebloss.

-Det var oväntat men kul, säger Malte Wohllebe.

Sedan starten i april 2018 har Fritidsbanken lånat ut allt ifrån skidutrustning till fotbollsskor men denna gång var det extra speciellt.

– Vi är jätteglada och framförallt fantastiskt stolta, säger Christer Thomasson, platsansvarig Fritidsbanken i Umeå.

”Första gången jag lånar”

Det var en cykelkärra som Malte lånade. Han säger att det var första gången som han var  inne på banken och att han av en slump gick in och sökte en cykelkärra.

-Jag är här mer av en slump, jag cyklade förbi och undrade om man kunde låna en cykelkärra, säger Malte Wohllebe.

I klippet ser du Maltes reaktion när han lånar den hundratusende prylen.

Fritidsbanken

Varumärket Fritidsbanken ägs av Fritidsbanken Sverige, en ideell förening där alla huvudmän som driver en lokal Fritidsbank är medlemmar.

Fritidsbankerna kan drivas av en förening, ett förbund, föreningsallians, hjälporganisation och/eller Svenska Kyrkan och ibland är det flera parter som går ihop och driver en Fritidsbank i samverkan. Huvudmannen för Umeås Fritidsbank är Västerbottens Idrottsförbund.

I Sverige finns det 97 Fritidsbanker varav 17 i Norrland. De lånar ut utrustning till bland annat skidåkning, skridskoåkning och uteaktiviteter. Utlåningstiden är 14 dagar och det är gratis att låna.

Källa: fritidsbanken.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.