Förra årets skogsbränder har fått räddningstjänsten på tårna – hör hur kåren i Nordmaling förberett sig Foto: Adam Ihse, TT/Mikael Assmundson, SVT

Risk för skogsbränder i Västerbotten i år – räddningstjänsten är förberedd

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en varning för skogsbrand i stora delar av Västerbotten.
Det är hittills blötare i marken jämfört med förra året, men det gäller ändå att se upp när man eldar.
– När vi fått en indikation på att det är en brand ute sätter vi en helikopter i luften, säger Lars Kinnunen, räddningsledare.

Det rådde extremt torra förhållanden tidigt på säsongen i fjol och flera av länets kommuner införde eldningsförbud redan i maj på grund av risken för gräsbränder. I år är det inte lika torrt i marken och gräsbrandssäsongen är i princip över.

– I år är det inte alls samma förhållanden som i fjol. Då kom det inget regn alls i maj. I år är det inte lika torrt än i alla fall, säger Anders Jonsson, brandingenjör i Umeå.

Men det gäller ändå att se upp när man eldar, även om det inte är eldningsförbud. Om eld sprider sig vid eldning kan den ansvarige göra sig skyldig till allmänfarlig vårdslöshet.

Värre i södra Sverige

Tidigt på säsongen finns alltid en risk att fjolårsgräset ska antändas. I södra Sverige brann det på flera platser runt påsk. Nu stundar istället skogsbrandssäsongen. I söder har säsongerna nära på överlappat varandra, men i Västerbotten har det hittills sett bättre ut.

– Det drog igång tidigt där i år. Här är det inte alls samma läge som förra året, säger Jonsson.

Det har alltså inte varit lika torrt i marken som ifjol än, men under söndagen gick SMHI ut med en varning för ökad skogsbrandsrisk lokalt i kust- och inlandet.

Räddningstjänsten har beredskap för när det vänder.

– Vi har skogsbrandflyg redo att flyga när det blir torrare värden, säger Anders Jonsson.

Extra förberedda ifall en skogsbrand uppstår

Nordmalings kommun är en av flera i länet som drabbades hårt av skogsbränder förra året. Mot mitten och slutet av juli var läget extra tufft med en omfattande brand i Tallberg som rasade i flera dagar.

Ett åskoväder gjorde saken ännu värre på lördagen 21 juli när kåren fick 11 nya larm om bränder inom loppet av 40 minuter.

– Det blev lite sömn, konstaterar räddningsledare Lars Kinnunen. 

Skulle det uppstå en skogsbrand idag är räddningstjänsten ännu bättre förberedda. Hör Lars Kinnunen förklara mer om det i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

Mer i ämnet