Västra länken är inte hotad enligt infrastrukturministern Foto: SVT/Henrik Montgomery, TT

Ministern: Västra länken inte hotad

Publicerad

Västra länken är inte hotad, det upprepade infrastrukturminister Anna Johansson (S) i en debatt med riksdagsman Edward Riedl (M) på torsdagen.

Edward Riedl hade i dagens interpellationsdebatt i riksdagen ställt en fråga till infrastrukturminister Anna Johansson, om Trafikverket fått nya direktiv från regeringen att se över projektet Västra länken i Umeå.

Riedl är rädd att projektet ska lyftas bort från den nationella plan som bestämmer kommande trafiksatsningar. Johansson svarade att Trafikverket bara sett över de projekt som finns planerade inför kommande infrastrukturproposition.

Västra länken

– Att Trafikverket ges i uppdrag att göra såna analyser är inte samma sak som att objekten är föremål för omprövning, sa Johansson i debatten.

Omprövas inte

Edward Riedl ville ha ett tydligt svar från infrastrukturminister, ett klart ja eller nej från Johansson om Västra länken kommer att vara kvar i den nya nationella plan som regeringen ska besluta om. Det fick han inte.

Däremot upprepade Johansson fler gånger att Västra länken inte är föremål för omprövning, men att hon inte vill ta tydlig ställning till enskilda projekt förrän 2018.

– Jag vidhåller att det idag finns väldigt lite som talar för att Västra länken inte skulle bli av som planerat, tvärtom talar allt för att den ligger kvar precis som planerat, sa Anna Johansson.

Riedl inte nöjd

Riedl var inte nöjd med svaret, utan konstaterade att avsaknaden av ett tydligt ja eller nej, kunde tolkas som att objekt som idag finns i den nationella planen, kan tas bort.

– Budskapet till lokalpolitikerna i Umeå, företagarna, till de som berörs i regionen är: Åk ner och påverka regeringen i detta, för annars riskerar det här objektet att försvinna ur nationell plan, sa Riedl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västra länken

Mer i ämnet