Foto: Skellefteå kommun

Minskar på kostnader för kulturhuset

Publicerad

Under våren har det framkommit att kostnaderna för kulturhuset i Skellefteå blir dyrare än väntat och nu måste det ske åtstramningar på flera håll skriver Norran.

– Mindre magasin, mindre kontor och minskad storlek på de allmänna ytorna, säger planeringschef Lars Hedqvist.

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare rapporterat om att kulturhuset blir dyrare än väntat. Huset får max kosta 600 miljoner i 2017 års prisnivå. Av summan så ska 90 miljoner gå till inventarier och 510 miljoner gå till byggkostnader. Med budgeten som återstår blir det svårt att leva upp till planerna på den tänkta byggnaden. Planeringschef Lars Hedqvist förklarar att de under hela våren försökt skära ner på kostnaderna, skriver Norran.

LÄS MER: SD bakom folkomröstning om kulturhus

Mindre magasin, kontor och allmänna ytor

Det är flera ytor som det måste dras ned på och det kommer att minskas från norr, det vill säga Södra Järnvägsgatan. Det handlar om mindre magasin, kontor och minskad storlek allmänna ytor. Anbuden på alla 40 entreprenader kommer även att tas in själva, som en extra kostnadsåtgärd. Kommunen har anställt en byggledare och vill samordna bygget på egen hand.

Nu har anbudstiden för schakt och grund gått ut, härnäst kommer stomme och fasad.

Oro hos kommunen och Hilding Holmqvist

Maxkostnad på hotellet har landat på 300 miljoner kronor plus indexuppräkning och kommer att byggas av Hilding Holmqvist.

– Min känsla är ungefär samma som när du ringde i mars, säger han. Jag är orolig men är ännu optimist. Jag har inte hoppat av, berättar Holmqvist till Norran.

Holmqvist säger att han inte skriver på något kontrakt ännu och att det troligen blir till hösten som ett beslut kan fattas. Oron som finns hos honom syns även hos kommunen förklarar Lars Hedqvist. Nu är det bara att invänta bolagens anbud.

– Jag skulle tro att beslut kan tas i mitten eller slutet av augusti, säger Lars Hedqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.