Genrebild. För att undervisa i fritidshem krävs en pedagogisk högskoleexamen men inte legitimation. Foto: TT

Varannan fritidspersonal saknar utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Drygt varannan anställd på fritids i Västerbottens län saknar pedagogisk högskoleutbildning. Samtidigt ökar elevgruppernas storlek. Skolverket är oroade över utvecklingen.

Ny statistik från Skolverket visar att Västerbotten ligger lite bättre till än rikssnittet med 55 procent utbildad fritidspersonal. Nationellt har endast 39 procent av personalen pedagogisk utbildning. Det är den lägsta siffra som uppmätts sedan 1995.

Det är stora skillnader mellan kommunerna i Västerbottens län. Störst andel utbildad fritidspersonal fanns det under förra året i Skellefteå (69 %) medan det inte fanns någon i Sorsele.

– Vi är djupt oroade över utvecklingen. Om en stor andel av personalen saknar rätt behörighet att ansvara för undervisningen så blir det svårt att tillgodose att eleverna får den utbildning de har laglig rätt till på fritidshemmet, säger Ingela Aksell, undervisningsråd på Skolverket i ett pressutskick.

Tydligare uppdrag i läroplanen

För att en lärare eller förskollärare ska få undervisa i fritidshem krävs en pedagogisk högskoleexamen men inte legitimation. Enligt skollagen är kommunerna skyldiga att erbjuda utbildning i fritidshem för alla elever som är mellan 6 och 12 år. Sedan 2016 har fritidshemmen dessutom fått ett tydligare uppdrag i läroplanerna när det gäller undervisningen.

Grupperna växer

I Västerbotten har gruppstorleken som fritidslärarna ska ha hand om vuxit med tre elever i snitt bara mellan 2015-2017. Förra året var det 39,1 elever i snitt per avdelning.

– Gruppstorleken är ofta mer avgörande för den pedagogiska kvalitén än personaltätheten. Därför är mindre grupper att föredra även om antalet pedagoger per elev är densamma, säger Ingela Aksell. 

Så många anställda med pedagogisk utbildning kommunvis

Anställda, andel (%) med pedagogisk högskoleexamen under 2017.

Västerbottens län totalt: 55%

Nordmaling 8%

Bjurholm 22%

Vindeln 33%

Robertsfors 29%

Norsjö 35%

Malå 35%

Storuman 44%

Sorsele 0%

Dorotea 32%

Vännäs 56%

Vilhelmina 16%

Åsele 64%

Umeå 57%

Lycksele 20%

Skellefteå 69%

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.