Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

51 timmar på en isstolpe i minusgrader och snöfall i Vilhelmina

Uppdaterad
Publicerad

Att sitta 51 timmar på en isstolpe, utan mobil och i temperaturer ner mot 20 minusgrader. Det väntar årets tävlande i Isstolpetävling i Vilhelmina.

– Jag vill se om jag klarar det, säger Marielle Grönäng.

Tre deltagare från Vilhelmina kommun och en Uppsalabo gör upp i årets isstolptävling under Wilhelmina Winter Weekend. Deltagarna ska sitta så länge de orkar på en isstolpe och den som sitter kvar när tävlingen avslutas efter 51 timmar vinner eller får dela på 20 000 kronor.

– Vi hade sju anmälda men tre kan av olika skäl tyvärr inte vara med, säger Bertil Hultman, ordförande i ideella arrangörsgruppen WWW.

Tuffare regler

Förra året klarade alla att sitta tiden ut så i år har arrangörerna försvårat förutsättningarna. Tidigare har de fått en rast på tio minuter var tredje timme men nu får deltagarna inte veta när rasten kommer och kan de tvingas sitta uppemot sex timmar utan paus.

Under tävlingen får deltagarna mat men är förbjudna att ha med mobiler, surfplattor eller bära kläder med värmeslingor.

Minusgrader och snö

Enligt SMHI kan temperaturen under fredagen närma sig minus 20 grader och på lördagen väntas snöfall. Marielle Grönäng från Vilhelmina är med för första gången. Hör hennes tankar inför utmaningen i klippet.

DE TÄVLAR OM ATT SITTA LÄNGST:

Vincent Johansson, Uppsala

Daniel Ålstig, Malgovik

Markus Mattsson, Vilhelmina

Marielle Grönäng, Vilhelmina

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.