Misstänkt misshandel på skola i Umeå och Vännäs

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen har polisen beordrats till två olika högstadieskolor i länet på grund av misshandel – först i Vännäs och sedan i Umeå. Totalt ska tre minderåriga personer ha blivit misshandlade.

Vid 11.30-tiden på tisdagen beordrades polis till en skola i Vännäs där en person ska ha förts till sjukhus, enligt VK.

– Skadebilden är oklar, men han har fått slag mot huvudet. Vi rubricerar det som grov misshandel, beroende på våldets karaktär. Inga tillhyggen har varit inblandade, säger Elinor Carlsson Demby, gruppchef vid polisen i Vännäs, till VK.

Ser allvarligt på händelsen

Rektorerna på skolan i Vännäs bekräftar att en allvarlig händelse har inträffat och skriver i ett mejl till SVT att man ser mycket allvarligt på det:

”Vår upplevelse är att skolan har bra rutiner för hur vi ska agera vid en händelse som detta och att personalgruppen gemensamt agerat snabbt och beslutsamt efter dessa på ett bra sätt. Vi ser dagens incident som en isolerad händelse och vi lämnar vidare utredning av händelsen till Polisen. Såväl ledning som personalgrupp upplever att skolan generellt är en trygg plats med hög trivsel och vi kommer självklart arbeta för att så fortsatt ska vara.”

Ska ha möte på onsdagen

Vid 15-tiden samma dag får polisen uppgifter om ett eventuellt bråk på en högstadieskola i Umeå. Där visar det sig att två personer blivit misshandlade, men enligt initiala uppgifter ska de inte ha fått några allvarligare skador.

– Vi ser väldigt allvarligt på händelsen. Det har skett i dag, efter skoltid, och direkt i morgon bitti kommer vi att ha ett personalmöte för att lägga upp en strategi, säger en rektor på skolan.

Tre anmälningar har upprättats

Nu kommer man att öka vuxennärvaron i korridorer och andra platser där eleverna rör sig på Umeåskolan.

– Elevhälsan finns också på plats om elever skulle känna oro och behöver prata. Vi har också tät kontakt med både Fältgruppen och polisen.

Polisen har hört vittnen på plats och totalt har tre anmälningar om misshandel upprättats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.