Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Samer missnöjda med hur samråd genomförts med region Västerbotten Foto: Kirsi Vanttaja, SVT Nyheter Norrbotten

Missnöje över hur samråden med samer genomförs

Uppdaterad
Publicerad

Samiska organisationer i Västerbotten är inte nöjda med hur samråd genomförs med Region Västerbotten. De menar att regionen inte följer det lagkrav som säger att man ska konsultera samer i ärenden som rör dem, skriver Sameradion och SVT Sápmi.

De nordliga regionerna får statligt stöd med syfte att förbättra hälsofrågor hos sameföreningar, samiska organisationer och samebyar.

Den samiska samrådsgruppen, som ska ha samråd med regionen i dessa frågor, har skickat en skrivelse till region Västerbotten där man visar sitt missnöje över hur regionen skött samråden. De menar att man inte fått vara med och påverka frågor på det sätt som man har rätt till. De uppmanar regionen att göra en omstart av samråden.

– Det är ju vi samer som är rättighetsbärare, och det är pengar som kommer från staten. Är vi med på de här samråden kan vi också förbättra hälsofrågor inom länet. Det är viktiga frågor för oss, säger Ella Carin Blind, som jobbar som kultur- och samhällshandläggare hos Svenska samernas riksförbund (SSR).

Från regionens håll är man överraskad över kritiken, då man tyckt att samråden har fungerat.

– Även om jag inte helt delar den här uppfattningen så har jag full respekt för att det är så man upplever det och då är det skäl nog att ta en fördjupad diskussion om den, säger Kenneth Andersson (s), som är ansvarig för samråd i region Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sametingsvalet 2021

Mer i ämnet