Ägg från hotade fågelarter är ett hett objekt för samlare över hela världen. Foto: Scanpix

Misstänks för stöld av tusentals ägg

Uppdaterad
Publicerad

Ligan riktar in sig på utrotningshotade arter och plundrar bona på ägg – ägg som sedan smugglas ur landet. Nu misstänks tre personer för grov brottslighet.

En av de tre misstänkta kommer från Västerbotten och ligan tros ha internationella förgreningar.

– Uppgifterna som ledde oss på spåren till de här personerna kommer från ett annat land, säger miljöåklagare Stig Andersson till Svt.

Äggplundring i Stekenjokk 2015

Grov brottslighet

Åklagaren räknar med att kunna väcka åtal för grovt jaktbrott senare i höst och konsekvenserna av brottsligheten beskriver han som mycket allvarliga.

– De här personerna kommer tillbaka till samma platser år efter år och plockar ägg från samma föräldrapar. Det betyder att en arvslinje släcks och den genetiska mångfalden utarmas, säger Stig Andersson.

Ägg fast i tullen

Mycket tyder på att plundringen av fågelbon i Stekenjokk även kan kopplas till en stor utredning kring misstänkta naturskyddsbrott i Finland. Tullen i finländska Karleby kommer på fredag att hålla en presskonferens tillsammans med representanter från svenska myndigeheter.

Enligt Vasabladet handlar det om beslagtagna fågelägg från fridlysta arter.

Beslutet från länstyrelserna i Västerbotten och Jämtland att införa tillträdesförbud i det 460 kvadratkilometer stora området i Stekenjokkfjällen är unikt.

Bakom beslutet låg information från Rikskriminalpolisen. Det ska handla om ett 30-tal fågelarter som utsatts för omfattande boplundring och äggen förs utomlands där de säljs till samlare. Totalt handlar det enligt länsstyrelsen i Västerbotten om 10 000-tals ägg som plundrats under flera års tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggplundring i Stekenjokk 2015

Mer i ämnet