Polisens bombgrupp anlände till Umeå från Stockholm vid lunchtid. Foto: Tommy Forsgren, SVT

Sex platser i Umeå bombhotades under natten

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 25-årsåldern som misstänks för bombhotet på Ersboda i Umeå uppges ha ringt in ytterligare fem hot under natten mot fredagen. Alla har riktats mot handelsområden i Umeå. Nu begärs han häktad för falskt larm, grovt brott.

– Den här typen av brott skapar en stor otrygghet, även om de i efterhand visar sig vara falska. Polisen får också lägga stora resurser på att säkra de här platserna och det är också allvarligt, säger åklagare Andreas Nyberg.

Vid Willys på Ersboda hittades en väska utanför entrén vid 04-tiden på morgonen. Hela området spärrades av och polisen grep snart en man i 25-årsåldern.

– Han vidgår att det är han som ringt samtalen och uppgett att det skulle finnas bomber som skulle sprängas. Han har själv sagt att det var han som placerat väskan utanför Willys, säger Andreas Nyberg som menar att väskan förstärker hotet.

Väska sprängdes av bombgrupp från Stockholm

Väskan sprängdes under dagen av polisens bombgrupp som kört upp från Stockholm. Den visade sig vara tom.

– Jag har begärt honom häktad för falskt larm, grovt brott.

Den misstänkte mannen är sedan tidigare känd av polisen och dömd för liknande brott.

Enligt åklagaren är det hela kopplat till dåligt psykiskt mående. Mannens advokat vill inte kommentera ärendet i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.