Misstänkt farligt föremål i Umeå – bombskyddet på väg

Publicerad

Ett misstänkt farligt föremål hittades på Röbäck i Umeå på måndagen. Nationella bombskyddet kallades in för att kontrollera föremålet – som visade sig vara utrustning för att studera norrsken.
– Det var inget farligt föremål, säger Marie Andersson, kommunikatör på polisen.

Det var vid lunchtid på måndagen som polisen uppmärksammades på ett misstänkt farligt föremål vid en grusgrop på Röbäck utanför Umeå.

– Det är en person som rört sig i området som upptäckt det här föremålet och skickat bilder till oss, säger Peder Jonsson, kommunikatör vid Västerbottenspolisen.

Polisen skickade bilderna till nationella bombskyddet som inte kan göra någon säker bedömning på distans.

– Vi har skickat bilder till bombskyddet för att göra en bedömning och det går inte med säkerhet, bara på bilderna, avgöra huruvida det är farligt eller inte. Bombskyddet har inte kunnat avfärda föremålet och det gör att de kommer hit för att hantera det, säger Peder Jonsson.

Polisen: ”Respektera avspärrningarna”

Ett område runt platsen spärrades av och bevakades av polispatruller från Umeå till dess att bombskyddet kom till platsen. Vid niotiden på kvällen hade bombskyddet kontrollerat föremålet och avspärrningarna hävdes efter det.

– Det var inget farligt föremål, säger Marie Andersson, kommunikatör på polisen.

Polisen meddelar att när arbetet med att undersöka det okända föremålet skulle påbörjas gav sig några personer som studerade norrsken sig tillkänna. Och berättade att det var deras utrustning som låg på platsen.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer