Våldtäktsförsöket ska ha skett vid MIT-huset på universitetsområdet. Foto: SVT

Misstänkt våldtäkt på Brännbollsyran i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder en misstänkt våldtäkt och ett våldtäktsförsök i anslutning till festivalområdet vid Brännbollsyran i Umeå. Ingen person har gripits.

Under lördagskvällen har polisen upprättat en anmälan om våldtäkt samt en anmälan om försök till våldtäkt.

Tjugo minuter över elva på lördagskvällen uppgav en kvinna i 20-årsåldern till polis att hon blivit våldtagen av en jämnårig man i anslutning till festivalområdet.

I nuläget är ingen person frihetsberövad och enligt polisen råder det oklara omständigheter kring händelsen.

Försök till våldtäkt

En stund senare, strax efter halv ett, anmäler en kvinna i 20-årsåldern att hon blivit utsatt för ett våldtäktsförsök i en träddunge just utanför festivalområdet.

Händelsen ska ha inträffat vid 23:50-tiden där en man ska ha följt efter henne och försökt dra i hennes kläder. Kvinnan lyckades ta sig ifrån mannen och anmäla till polis.

Enligt polisen ska händelsen inträffat vid ett busskage vid MIT-huset, på sidan som vetter mot Campusängarna. Flera personer ska ha befunnit sig i området.

Den misstänkta gärningspersonen är i cirka 25-30-årsåldern. Han bar en blå jeansjacka, har mörkbrunt hår som är kort på sidorna och längre uppe på huvudet.

Enligt polisen ser man i nuläget inget samband mellan de båda händelserna.

Vill få iakttagelser från allmänheten

Nu vill polisen ha hjälp från allmänheten med iakttagelser kring Petrus Laestadius väg kring midnatt natten mot söndag.

I går greps en person, misstänkt för ofredande mot två kvinnor i 20-årsåldern på samma festival.

Polisen säger också att några fall av misshandel har skett i anslutning till festivalen. Lördagskvällen var avslutningen för den årliga festivalen som började i torsdags.

I samband med yran 2017 anmäldes flera våldtäkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.