Poliserna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Misstänkta tjuvar gripna – fler anmälningar trillar in

Uppdaterad
Publicerad

Två män greps utanför Umeå misstänkta för flera åldringsbrott i fredags. Under helgen har polisen fått kännedom om fler personer som råkat ut för brottslingarna. Detta sedan drabbade uppmärksammats på tillvägagångssättet i media.

Flera anmälningar har den senaste tiden kommit till polisen gällande fräcka brott mot äldre personer. I stora delar av Norrland har flera personer ringt polisen efter att de blivit utsatta för tjuvarna som tvingat sig in i bostäder för att växla pengar men i själva verket stulit pengar.

De två männen som misstänkts för brotten har successivt färdats norrut. Under fredagen greps två män misstänkta för en rad grova stölder när de var på väg mot Umeå. De anhölls senare av åklagare.

”Lät sig inte luras”

Men trots att männen sitter frihetsberövade har polisen under helgen fått kännedom om ytterligare fall där brottslingarna ska ha slagit till.

– En kvinna på Böle i Umeå hörde av sig på förmiddagen och hade hört via media att de här brotten hade skett och hade i sin tur kontaktat polisen om att hon själv utsatts för ett liknande stöldförsök, säger Liv Fahlén, kommunikatör vid polisen.

En okänd man ska ha följt efter kvinnan i hennes trapphus och bett om att få växla pengar men försökt att få tag i kvinnans plånbok – något som hon vägrade.

– Han försökte på något sätt ”hjälpa” henne när hon tog fram plånboken men hon lät sig inte luras utan höll hårt i plånboken och han lämnade tomhänt, säger Liv Fahlén.

Tror förövarna redan är gripna

Ytterligare en person har anmält att hen blivit utsatt för samma sak. Där kom brottslingarna undan med 300 kronor.

Polisen ser ett samband mellan de här händelserna och man är tämligen säker på att de skyldiga personerna redan sitter frihetsberövade.

– Men vi uppmanar folk att höra av sig till oss på telefonnummer 114 14 om man har blivit utsatt eller om man har kännedom om fler fall, säger Liv Fahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.