Foto: SVT

Mjölkbondens önskan: 20 centimeter blötsnö

Publicerad

Hand i hand med det seglivade aprilvädret har tjälen satt sig ovanligt hårt i år, vilket betyder problem för länets bönder. En av dem, Johan Berggren i Nolbyn, har en oväntad önskan.

– Det bästa vore ett par decimeter blötsnö, eller regn eller någon form av nederbörd.

Vårbruket för länets bönder kan komma att bli senare i år än vad det varit tidigare år.

– Det är väl lite senare än det brukar vara, framför allt jämfört med de senaste tre åren, säger Johan Berggren, mjölkbonde i Nolbyn utanför Lövånger.

Måste vänta på annat väder

Cirka 20 centimeter ner i marken ligger tjälen hos Johan Berggren. Det gör att vårbruket än så länge får vänta, till vädret blir annorlunda.

– Allting blir förskjutet och den här lilla pausen man brukar ha mellan vårbruk och första skörd, ja det finns väl en risk att den försvinner och att det blir att slänga av dubbelmontagen och montera skördemaskiner i stället, säger han. 

”Det är som att svära i kyrkan”

Mjölkbonden har en önskan om vädret.

– Ja det är väl som att svära i kyrkan, men det bästa vore ett par decimeter blötsnö eller regn, eller nederbörd i någon form innan vi får värmen. Annars reder sig inte jorden om värmen kommer först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.