Foto: TT/Privat.

Moa var för lättklädd – stoppades på gymmet

Uppdaterad
Publicerad
Moa Gullbrand, 24 år, har tränat på samma gym i fyra år. Förra veckan blev hon helt plötsligt tillsagd att hennes klädsel inte var passande i träningslokalerna. Hon ansågs vara för naken.

– En ur personalen kom fram och sa åt mig att jag skulle klä på mig, säger Moa Gullbrand.

Hon tränade vid tillfället i en sporttopp och tights, en klädsel som hon menar är väldigt vanlig bland tjejer som tränar.

– Det är sådana här träningskläder man köper nu för tiden, topp och tights. Om man kollar på sociala medier eller på vilken webbshop som helst så är det så här nästan varenda tjej klär sig när de tränar, säger hon.

Moa Gullbrand blev chockad av tillsägelsen, men godtog det då den anställda förklarade att gymmets regler sa att killar inte får träna i bar överkropp och tjejer inte i sporttopp. Det var först senare som hon reflekterade över vad som hänt och enligt hennes egna ord började hon koka av ilska.

– Hon sa åt mig att klä på mig högt framför alla andra på gymmet, vilket fick mig att känna mig otroligt kränkt, precis som att jag är världens billigaste tjej ungefär.

”Hade förstått om mina bröst hängde ut”

När Moa kom hem den dagen skickade hon ett mejl till gymmet, beskrev händelsen och förklarade hur hon upplevde det kränkande. Moa själv tycker inte att det är samma sak att en tjej har sporttopp som att en kille är helt barbröstad.

– Jag hade förstått om mina bröst hängde ut eller något sånt, men det enda jag visade var cirka fem centimeter av min mage mellan tightsen och toppen, säger hon.

Läs också: Så är reglerna på ditt gym

Moa fick svar på sitt mejl från den anställda som gett henne tillsägelsen. Den anställda bad henne om ursäkt, vilket Moa godtog, men när hon sedan träffade gymmets ägare nästa gång hon besökte gymmet och de diskuterade händelsen blev Moa återigen irriterad.

Hon ska då ha fått höra att samma regler gäller för alla. Men när Moa konfronterade ägarna och frågade om varför gymmet då gör reklam för sina gruppträningspass med tjejer i sporttopp och killar i bar överkropp, upplevde hon att ägarna gjorde det lätt för sig och pratade bort det.

På bilden syns två skärmdumpar från gymmets Instagramkonto där de gör reklam för sina gruppass. Foto: Skärmdump

– En av cheferna började prata om att reklam är just reklam och inte verklighet. Då blev jag nästan ännu argare, jag tycker inte att man kan ha sådan reklam om man inte får klä sig så hos dem, säger hon.

Gymägaren Ola Ross är dock av en annan åsikt.

– Att hon har fått det här till att vi diskriminerar tjejer, är sexistiska och någon gång under resan gjort det här till en kvinnofråga, det blir helt fel, säger han.

Läs också: Gymägaren: ”Hon har fått det till att vi är sexistiska”

Valde att säga upp gymkortet

Efter händelsen har nu Moa valt att säga upp sitt gymkort.

– Jag måste stå upp för det jag tycker. Jag vill inte träna där någon ska säga åt mig vad jag ska ha på mig. De anser inte att de har gjort något fel och då väljer jag att byta gym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer