Mobilförbud även på arbetsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommunala arbetsplatser inom förskola och äldreomsorg har haft problem med att personalen använder mobiltelefoner under arbetstid och har därför infört ett mobilförbud.

Det är inte bara elever i skolan som har svårt att lägga bort mobilen under lektionerna. Även vuxna har svårt att slita sig från telefonen under arbetstid.

– Jag tror att de används lite för mycket. Folk plockar gärna upp telefonen, fast man skulle ägna sig åt sitt boende och sitt arbete istället, säger undersköterskan Annelie Nilsson, som jobbar på Tomtebo äldreboende i Umeå.

Vi har gjort en rundringning till förskolor och äldreboenden och flera kommunala arbetsplatser har infört ett förbud mot privata telefoner för personalen under arbetstid. På en förskola berättar man om en person som inte kunnat låta bli telefonen när denne var med barnen.

Ny policy
På Tomtebo äldreboende har man nyligen infört en policy som innebär att inga mobiler får användas i kontakt med brukarna, till exempel är det inte okej att smsa under tiden som de äldre matas.

– Jag tror att vi behöver det för att vi ska fokusera på vårt jobb. När man jobbar med människor är det jätteviktigt, att ha en närhet till dem. Jag jobbar med dementa och då är det extra viktigt att vara fokuserad, säger Anna Johansson, som är undersköterska på boendet.

Är inte det här självklart?

Man kan tycka det men det är inte så lätt för många att det är självklart. Mobilen är mångas liv och då är det tufft att lägga bort den sju åtta timmar

Hur ser det ut på din arbetsplats? Kommentera här nedanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer