Riksdagsledamoten Edward Riedl (M) är ansvarig utgivare för Moderaternas egna nyhetssida. Foto: SVT/skärmdump från ”Nyheter i Västerbotten”

Moderater missnöjda – startar egen nyhetssajt

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Västerbotten har startat en nyhetssida. Tanken är att de ska presentera nyheter som de själva vill få ut till allmänheten. Men ingenstans på sidan framgår det att det är just Moderaterna som står bakom innehållet.

Webbsidan som går under namnet Nyheter i Västerbotten ser ut som en vanlig nyhetssida. Ingenstans kan man läsa att det är just Moderaterna som ligger bakom sidan eller att nyheterna berättas just som Moderaterna vill.

Läser man längst ner kan man dock se att Edward Riedl är ansvarig utgivare för sidan och han är riksdagsledamot för Moderaterna.

– Vi moderater anser att vi behöver en ny kommunikationskanal med väljarna i Västerbotten. Vi har svårt att komma fram i vissa nyhetsmedia, till exempel er media (SVT Nyheter Västerbotten, reds anm). Då måste vi hitta andra sätt att prata med väljarna om vilka förslag vi moderater har.

”Är vilseledande”

Men att presentera webbsidan som en nyhetssida utan att tala om att det är ett politiskt parti som styr innehållet tycker bland andra professorn i journalistik, Jesper Strömbäck, är vilseledande.

– Rent generellt tycker jag att alla avsändare på webben ska vara tydliga om vem man är. Man ska inte behöva ägna sig åt detektivarbete för att ta reda på vilka som står bakom. Speciellt inte om det är ett politiskt parti som har en tydlig agenda, säger han.

Läs mer: VK:s chefredaktör om ”nyhetssajten” – ”Ger sig in på grumligt vatten”

Edward Riedl säger till SVT Nyheter att han tar till sig av kritiken men menar att andra nyhetsmedier inte heller är opartiska.

– All nyhetsmedia är i någon bemärkelse inte opartisk. Er nyhetsmedia (SVT, reds anm) är definitivt inte opartisk. Andra tidningar i länet ägs av partier och så ser mediasamhället ut. Men det är klart det vore bra om alla kunde deklarera sina politiska hemvister, det tror jag skulle vara mycket tydligare för väljarna.

Läs också: SVT-chef om kritiken: ”fullkomligt absurt”

Ska alla journalister säga vad dom röstar på, tycker du det?

– Det är inte upp till mig att avgöra. Du ställer en massa frågor som jag egentligen vill bolla tillbaka till er. Om ni tror att olika partisympatier påverkar nyhetsvärderingen, ja då får väl ni dra den slutsatsen av detta.

– För vår del tar vi till oss av kritiken om väljarna tycker det är otydligt med avsändare. Och som jag sa. Jag kan bara uppmana andra nyhetsmedier att göra detsamma. Vill man göra det, så är man varmt välkommen att göra det. Vill man inte så behöver man inte faktiskt göra det, säger Riedl.

”Går inte att jämföra”

Jesper Strömbäck som är professor i journalistik vid Göteborgs universitet menar däremot att man inte kan jämföra Nyheter i Västerbotten med andra nyhetsmedier.

Hemsidan ändrad

Under torsdagskvällen gjordes ett tillägg på ”Nyheter i Västerbotten” där det uppges att det är Moderaterna i Västerbotten som äger och driver sajten.

Läs hela svaret: Jesper Strömbäck: ”Har som syfte att påverka opinionen”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.