Edward Riedl är moderat riksdagsledamot från Västerbotten

Moderaterna vill att polisutbildningen blir gratis

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna har presenterat vad de själva kallar den största satsningen på polisen de senaste tjugo åren. En del av satsningen syftar till att staten ska betala av polisstudenternas lån, något som de menar skulle få stor påverkan på polisutbildningen i Umeå.

Under måndagen presenterade Moderaterna sin nationella satsning på polisutbildningar. Utöver höjda polislöner hoppas partiet få fler att söka till polishögskolan genom att låta staten betala för utbildningen.

Som bakgrund till åtgärden pekar de på de många tomma utbildningsplatserna som finns på polisutbildningen i Umeå.

Val 2018 – #dinröst

– Vi fyller inte ens platserna till hälften längre. Långsiktigt är det väldigt problematiskt, säger riksdagspolitikern Edward Riedl (M).

Fler poliser och polisstudenter

Sammantaget hoppas Moderaterna få ut 270 nya polisanställda i länet. Tanken är att staten ska betala av 20 procent av polisernas studielån under en femårsperiod.

– Ska vi kunna polisförsörja Norrland i framtiden så måste vi ha en stor och stark polisutbildning i Umeå, säger Edward Riedl (M).

Höjda löner

Den tänkta satsningen innehåller även 1,1 miljarder för höjda polislöner. Det innebär i genomsnitt 3 000 kronor mer i lön per polis.

Löneökningarna är enligt Riedl nödvändiga för att de poliser som redan jobbar inom myndigheten ska stanna kvar på sina jobb och inte söka sig vidare till andra bättre avlönade branscher.

Nedskärningar i bidragssystemet ska finansiera

Sammanlagt skulle satsningen kosta 5,6 miljarder. Enligt Moderaterna är hela förslaget finansierat men det framgår ännu inte exakt hur. Klart är i alla fall att det till viss del kommer att handla om stora nedskärningar i bidragssystemet, berättar Edward Riedl (M).

Moderaternas förslag

4,3 miljarder till att anställa fler poliser.

1,1 miljarder till höjda polislöner.

200 miljoner kronor till att betala av polisstudenternas studielån.

Sammanlagt skulle satsningen innebära en kostnad på 5,6 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet