Foto: John Bakke

Moderaterna vill ha kortare vårdköer i länet

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterade Moderaterna i Västerbotten sina planer inför den kommande mandatperioden. Framförallt lade de stor vikt på att vårdköerna i länet måste bli kortare.

I samband med presskonferensen presenterade Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall en rapport om väntetiderna inom vården. Siffrorna är hämtade från SKL och visar på låga placeringar för länet, inom en rad olika kategorier.

– Människor som bor här får vänta betydligt längre än människor som bor på andra platser i Sverige, det är oacceptabelt. Vi ska ha en jämlik vård i Sverige och det har vi inte, säger hon.

Val 2018 – #dinröst

Bland annat pekar hon på vårdgarantin där länet landar på plats femteplats från botten när det gäller att klara tidsgränsen för ett första besök hos vården. Waltersson Grönvall (M) pekar även på att länet ligger på tredjeplats från botten när det gäller tidsgränserna för att få en operation eller annan åtgärd.

Mindre byråkrati

För att lösa situationen inom landstinget vill Moderaterna på nationellt plan återinföra den så kallade kö-miljarden, som nu är uppe i tre miljarder. Den ska fördelas mellan landstingen utifrån hur bra de lyckas få ner sina kötider.

Oppositionsrådet Niklas Sandström (M) hoppas få ner köerna lokalt genom att bland annat minska byråkratin för landstingets personal.

– Ett av våra viktigaste vallöften är att man ska jobba mer patientnära och ha mindre byråkrati. Då kan vi korta vårdköerna, säger Sandström (M).

Olofsson (S): ”vårdköerna ska bort”

Landstingsrådet Peter Olofsson (S) menar däremot att vårdköerna redan har minskat på grund av deras satsningar på att vidareutbilda sjuksköterskor.

– Vi är rörande överens med Moderaterna om att vårdköerna ska bort, ingen tjänar på dem. Men vi måste titta på orsakerna till dem, säger Peter Olofsson (S).

Moderaterna i Västerbottens lovar att:

  • Få ner vårdköerna
  • Ordna fler vårdplatser
  • Undanröja byråkratin för vårdpersonalen
  • Ordna fler privata vårdalternativ
  • Stärka primärvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet