Foto: Bertil Ericson / TT

Mopedstölder i länet ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Stölder av mopeder har ökat kraftigt i Västerbotten enligt polisen, på ett år har det skett dubbelt så många mopedstölder. Men det går att försvåra för tjuven.

Under hela 2016 stals 62 mopeder i Västerbottens län, den siffran har nu fördubblats under 2017. 121 mopeder har stulits hittills i länet.

Stora städer mest drabbat

Polisen bedömer att det oftast rör sig om ”tillfällighetstjuvar” som se en moped och då bestämmer sig för att stjäla den. Det är oftast de stora städerna som drabbas hårdast men det går inte peka ut något specifikt problemområde skriver polisen.

Styrlåset räcker inte

Lars Lundmark som är chef för den regionala brottsamordningen konstaterar att styrlåset inte är tillräckligt.

- Det krävs ytterligare ett ordentligt lås. När du parkerar den hemma kan det vara bra att ställa in den i garaget också, säger han och konstaterar att många tillfällen skulle försvinna för tjuvarna om mopederna i allmänhet var bättre låsta, säger Lundmark.

De flesta mopedstölderna infaller under sommarmånaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.