En 52-åring döms till fängelse i 16 år och ska utvisas från landet. Foto: Polisen/SVT

Morddömd isolerad efter slagsmål på Kumlabunkern

Publicerad

Den 53-årige man som dömts till livstids fängelse för mord hålls isolerad på Kumlabunkern på grund av upprepade våldsincidenter.

Det var i september 2017 som en 60-årig kvinna hittades mördad i sitt hem på Berghem i Umeå. En då 52-årig man dömdes till 16 års fängelse i tingsrätten. Domen överklagades och skärptes sedan till livstids fängelse. Hovrätten ansåg att det inte fanns några förmildrande omständigheter utan tvärtom, bara försvårande.

Mannen, som hunnit fylla 53, har börjat avtjäna sitt livstidsstraff och sitter nu på Kumlabunkern. Enligt Expressen har den första tiden varit allt annat än oproblematisk. Mannen ska vid en rad tillfällen hamnat i dispyter med andra intagna.

Hålls isolerad

Expressen har tagit del av dokument från Kriminalvården som visar på att mannen bland annat hamnat i slagsmål med en annan fånge, där han själv ska ha åsamkats skador i huvudet. Han ska även ha uppträtt hotfullt och kränkande mot andra fångar.

”Han skall ha använt sitt livstidsstraff som hot genom att uttrycka att han kan göra vad som helst utan att ha något att förlora”, skriver Kriminalvården i en redogörelse enligt Expressen.

Man har nu beslutat att mannen ska isoleras från de andra fångarna eftersom det föreligger fara för honom och de andra fångarnas liv och hälsa om han åter placeras i gemenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.