Hör advokaten förklara varför den mordmisstänkte filmade strypningen. Foto: Polisens förundersökning

Misstänkt för mordet i Ersmark använde strypgrepp han sett inom kampsport

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen avslutas rättegången mot den 19-årige man som står åtalad misstänkt för ett mord på en jämnårig ung man i Ersmark i slutet av mars.

På innergården utanför utanför flerbostadshusen i Ersmark utanför Skellefteå misstänks den unge mannen ha strypt sin kompis till döds.

Delar av händelsen filmade han och skickade till andra personer.

Strypgrepp från MMA

De båda vistades i en lägenhet som var ett stödboende. Men under kvällen hamnade de i bråk och för att försvara sig hävdar den mordmisstänkte att han använde sig av strypgrepp han sett inom kampsporten MMA.

– Jag höll fast tills han somnade, jag höll sådär tills han somnade, berättar han för polisen redan på brottsplatsen.

När polis och räddningspersonal kom till platsen var den strypte unge mannen livlös.

Ett par dagar senare meddelade polisen att han avlidit.

Erkänner gärningen

Den mordmisstänkte har sedan första förhöret hos polisen erkänt gärningen. Men inte att det handlar om dråp eller mord som åklagaren försöker bevisa i rätten.

– Han erkänner grov misshandel och grovt vållande till annans död. Inför slutpläderingarna tycker jag att den här rättegången med styrka har visat att det förhåller sig på det sättet, säger advokat Marko Tuhkanen.

– I den här rättegången bedömer jag att det finns en ganska roboust bevisning, med eller utan filmerna, sade kammaråklagare Stina Stener i samband med att åtalet väcktes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.