Brottsoffermyndigheten beviljar inte skadeståndsersättning till mördade mannens mamma. Foto: SVT / Montage

Mordet på Ålidhem: Mamman får inte ut ersättning

Publicerad

Mamman till den man som mördades i en studentkorridor i april förra året beviljas inte skadeståndsersättning. Detta efter ett beslut av Brottsoffermyndigheten som menar att de inte kan ersätta henne eftersom mannen hade varit inblandad i olaglig verksamhet.

Tingsrätten dömde mannen som hade utfört dådet till 17 år i fängelse och till att betala skadestånd, bland annat till offrets mamma som skulle få 105 720 kronor för begravningskostnader och sveda och värk.

Eftersom sannolikheten att kunna få ut pengar från den dömde mannen var liten så vände mamman sig till Brottsoffermyndigheten som kan hjälpa till med att betala ut ersättningar i fall där offer bedöms ha svårt att få ut skadestånd.

Nekas ersättning

Men i ett beslut så nekas nu mamman till ersättning från myndigheten på grund av att sonen enligt tingsrättsdomen hade varit inblandad i narkotikaaffärer.

”Genom sin inblandning i sådan olaglig verksamhet har han utsatt sig för en ökad risk att skadas” går det att läsa i beslutet som inte ifrågasätter att mamman har utsatts för stort lidande men att myndighetens praxis i sådana fall innebär att ersättningen ska jämkas till noll.

Läs mer om mordet i studentkorridoren på Ålidhem

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer