Foto: SVT.

Kris för länets kommuner

Jämtland och Västerbotten är de län där flest kommuner är illa ute vad gäller befolkningsutveckling och arbetsmarknad. Det framkom när den parlamentariska landsbygdskommittén presenterade sina förslag i förra veckan. Tätorter som funnits under kort tid och som har haft svårt att ställa om när ekonomin förändrats är en förklaring till detta.

När den parlamentariska landsbygdskommittén presenterade sina förslag i förra veckan pekade den ut 23 kommuner som särskilt utsatta. I dessa kommuner minskar befolkningen mycket och arbetsmarknaden är bräcklig.

I Jämtland finns fem av länets sju kommuner med på listan och för Västerbotten är siffran åtta av 15. Kommitténs slutsats var att dessa kommuner behöver särskilda åtgärder för att vara livskraftiga framöver.

Positiv till glesbygdens framtid

Det går att se förklaringar till att det är just i dessa län som många kommuner befinner sig i ett bekymmersamt läge.

Foto: SVT

– Det är en gleshet. Sedan är Jämtland, Västerbotten och norra Värmland delar av Sverige där tätorterna inte har en jättelång bosättningshistoria i tätorterna, säger Svante Karlsson, kulturgeograf vid Umeå universitet

Även om läget är bekymmersamt för de utpekade kommunerna och även för andra glesbygdskommuner så tycker Svante Karlsson att det finns framtidsmöjligheter för glesbygdsområden.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer