Foto: TT/montage

Mormors rök påverkar barnbarnen

Uppdaterad
Publicerad

Mormödrar som rökte när de var gravida får barnbarn som lättare drabbas av astma. Kvinnor som röker riskerar alltså inte bara hälsan hos sitt barn, utan även eventuella barnbarn.

I ett försök att ta reda på varför förekomsten av astma ökat så kraftigt de senaste 50 åren utgick forskare vid Umeå universitet från uppgifter om drygt 66 000 svenska barn, deras mammor och mormödrar.

De senare var 44 853 till antalet och uppgifterna om dem kom från åren 1982-1986.

Det visade sig att risken för barnbarnen att drabbas av astma var klart förhöjd om mormor hade rökt under graviditeten – även om barnens mammor inte hade gjort det.

20 procent högre risk

– Rökning i tidigare generationer påverkar alltså risken för astma i senare generationer, säger Caroline Lodge vid University of Melbourne, en av forskarna bakom studien som presenteras på European Respiratory Society's internationella kongress i Amsterdam.

Risken att drabbas av astma ökade med 10-22 procent om mormor rökte, jämfört med om hon inte gjorde det.

Vad sambandet beror på vet inte forskarna, men de spekulerar i att röken påverkar gener som har betydelse för astmarisken hos fostret och att dessa genförändringar sedan ärvs av deras barn.

Fakta:

Cigarettrök innehåller mer än 4 000 olika ämnen. Förutom att de är irriterande är flera även giftiga och cancerframkallande.

Drygt tio procent av svenskarna röker varje dag, medan sex av tio aldrig blossat på en cigarett. Det röks lika mycket i storstäderna som på landsbygden, men allra minst i Västerbotten (2012).

5,9 procent av alla blivande mammor 2012 var rökare. Flest var de i Södermanland.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.