Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur personalen på Morö backe förbereder sig inför skolstarten. Foto: Zanna Nordberg/SVT

Morö backe skola sätter in extra resurser inför skolstarten: ”Det viktiga i krissituationer är att skapa trygghet”

Publicerad

Den flicka som utsattes för ett våldsdåd i Skellefteå är elev på skolan i Morö Backe. Skolan har nu inför starten på måndag förstärkt sin elevhälsa med bland annat skolpsykolog – för att kunna möta elevernas frågor och oro.

– Vi vill att skolstarten ska få vara som så vanlig som den bara är, men att det är fritt fram att prata med oss om man vill det och behöver, säger Stina Höglund skolkurator på Morö backe skola.

I juli blev en nioårig flicka överfallen utomhus på Morö Backe i Skellefteå. Efter händelsen höll skolan extraöppet för att stötta barnen.

Inför skolstarten på måndag har man nu också satt in extra resurser för att stötta eleverna och skapa en trygghet på skolan.

– Det viktiga i krissituationer är att skapa en trygghet. Att prata om känslor och ge den information som eventuellt kan behövas för att man ska bli trygg. Man att man inte spekulerar, säger Anders Wahlberg, skolpsykolog.

”Vill vara förberedda”

Kommunen har ännu inte märkt av något ökat samtalsbehov hos eleverna.

  – Vi har inte fått några indikationer att de ska finnas något ökat behov, det har gått en period sedan händelsen. Men oavsett indikationer vill vi vara beredda ifall det finns många som vill prata om det som har hänt, säger Anders Wahlberg skolpsykolog i Skellefteå kommun.

Personalen har erbjudits stöd

Personalen på Morö backe har erbjudits stöd av kommunhälsan efter händelsen som även varit på plats på skolan under veckan. Kommunhälsan och personalen på skolan har gemensamt förberett en plan för hur de ska göra när de möter eleverna igen efter sommarlovet.

– Det har varit mycket information till personalen. Kommunhälsan har varit på plats och informerat så att det ska finnas en förberedelse, säger Anders Wahlberg skolpsykolog i Skellefteå kommun.

Personalen på pojkens skola har också erbjudits stöd via kommunhälsan och även de har förberett en plan för hur de ska möta eleverna igen efter sommaren. Resurser kommer även finns där för de elever som behöver extra stöd efter händelsen, men de kommer inte att gå ut med någon gemensam information till eleverna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mordförsök på minderårig flicka i Skellefteå

Mer i ämnet