Motoriska egenskapen som går att öva upp

Publicerad

Tajming är en stor del av våra liv som vi dock sällan tänker på, men utan skulle vi aldrig kunnat äta eller prata. Olympia Karampela doktorand och legitimerad psykolog vid Umeå Universitet har forskat kring tajming och kommit fram till att man delvis kan träna upp sin tajming

I studien där 120 studenter deltog fick deltagaren med hjälp av en trumpinne och trumma försöka hålla takten till en metronom. Studien visade att man med hjälp av träning faktiskt kan bli bättre på den motoriska tajmingen och den kognitiva kapaciteten.

– Det är viktigt med tajming. Att förstå hur tajming fungerar är väldigt värdefullt. Det kan bättra på prestationen i vardagen och även underlätta behandlingen av person med vissa störningar som Parkinson- eller Huntingtons sjukdom, säger Olympia Karampela, legitimerad psykolog vid Umeå Universitet.

Olika resultat för olika kroppsdelar

Resultatet av studien visade att studenterna efter bara några träningspass med trumpinnen och metronomen fick bättre förmåga till tajming. Träning gav även effekt på studenternas kognitiva förmåga. Men när det gäller frågan om tajming fungerar likadant för olika kroppsdelar, så blev det lite spridda resultat. Olympia vill fortsätta studien i framtiden för att få fram mer information.

– Det resultat vi fick fram var väldigt intressant, att man till viss del kan träna upp sin egen tajming. Jag hoppas att vi kan fortsätta studien någon gång i framtiden, säger Olympia Karampela.

Tipset: Slå i takt till ljud

På frågan om man kan träna hemma på att få bättre tajming är Olympia lite osäker, men tipsar ändå:

– Ja, man skulle ju kunna sätta sig ner och slå i takt till ett externt ljud, men jag kan inte ge några övriga direkta tips på hur man man träna hemma än, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer