Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enhetschef Anders Edstam berättar om hur problemet kan lösas: ”Måste vara en attraktiv arbetsgivare”. Foto: SVT, MSB

Stora problem att rekrytera deltidsbrandmän i Sverige – MSB försöker hitta lösningar

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av alla orter i Sverige har problem att rekrytera deltidsbrandmän. MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, försöker hjälpa kommunerna att hitta lösningar på problemet.

– Målet är att situationen ska förbättras, säger Anders Edstam, enhetschef på MSB.

Svårigheter att rekrytera och behålla deltidsbrandmän är ett problem på flera orter i Sverige, bland annat i Bjurholm där man kan tvingas sluta rökdyka på grund av bristen.

Två tredjedelar av svensk räddningstjänst är deltidsbrandmän. Enligt MSB hade 54 procent av orterna i Sverige problem med rekrytering under 2021.

MSB jobbar främst med att ta fram kunskap om problemet och utreda vilka åtgärder som fungerar, men i slutändan är det ute på orterna som arbetet måste utföras.

Tar fram strategi

De orter som har problem med rekrytering gör ofta försök för att få in nytt folk, exempel genom att besöka lokala arbetsgivare och visa upp sig.

– Arbetet måste göras lokalt, det är de som kan påverka det lokala samhället. Vi har jättesvårt att göra det. Men vi håller just nu på att ta fram en nationell strategi för att synkronisera alla aktiviteter, med målet att situationen ska förbättras, säger enhetschef Anders Edstam.

I videon berättar Anders Edstam berätta vad de lokala brandstationerna kan jobba med för att lösa problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.