”Väldigt ansträngt och jobbigt” – hör Ingela Göransson berätta om läget i Lycksele. Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Läget allvarligt inom Lyckseles äldrevård: ”Är hårt ansträngda”

Uppdaterad
Publicerad

Den höga smittspridningen i Lycksele gör att kommunen beskriver läget som allvarligt. Bara under februari så har över 300 konstaterats smittade inom de kommunala verksamheterna.

– Vi är hårt ansträngda, säger Pernilla Ahlström, verksamhetschef för stöd, vård och omsorg.

Hög personalfrånvaro både inom hemtjänsten och på särskilda boenden gör att läget för stöd, vård och omsorg (SVO) är mycket ansträngt i Lycksele just nu.

– Vi har drygt 20 i personalen med konstaterad smitta och ett antal hemma med symptom, säger Pernilla Ahlström, verksamhetschef SVO.

Coronaviruset i Västerbotten

Samtliga på äldreboenden har fått sin andra vaccindos och under veckan har även personalen på boendena fått sin andra spruta. Men fortfarande är det många inom hemtjänsten som inte vaccinerats.

– Vi har ingen smitta på våra äldreboenden, men tyvärr så har vi tio med hemtjänst som har konstaterad covid, säger Ahlström.

Tvingas prioritera

Det ansträngda personalläget gör att omsorgen fått stöd med personal från andra verksamheter, men trots det så måste man prioritera inom vissa hemtjänstområden.

– Vissa får bara stöd med det allra nödvändigaste. Exempel på det vi måste prioritera bort kan vara promenader, social samvaro, städ och tvätt, säger Ahlström.

Screenar personal

Parallellt med vaccineringen så har man under veckan infört screening för all personal i vård och omsorg för att hitta eventuellt symptomfri personal som bär på smittan.

– Jag hoppas att vi ser ett slut inom ett par veckor. Vi ser ju att det kommer tillbaka medarbetare dagligen och även om det är ansträngt så gör de ett fantastiskt arbete, byter skift, pusslar och hjälps åt, avslutar Pernilla Ahlström.

”Väldigt ansträngt”

Den senaste tidens närmast explosionsartade smittspridning oroar Ingela Göransson som är omsorgssamordnare och undersköterska.

Hör henne berätta om läget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet