Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör producenten Mathias Fjellström berätta om projektet ”Den röda halsduken” och dess koppling till Skellefteås positiva trend. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån, Samuel Corum / AFP

Mysteriet med halsduken blir dokumentärfilm – julgåvan från Skellefteå hamnade i upploppets front

Uppdaterad
Publicerad

I samband med det upplopp i Washington där demonstranter tog sig in i den amerikanska kongressbyggnaden så fångades en uppmärksammad halsduk på bild. En julgåva från Skellefteå kommun hänger runt halsen på en av personerna i upploppets front. Nu ska en dokumentärfilm försöka gå till botten med vem mannen är, och hur halsduken hamnat i världens händelsecentrum.

Det är dokumentärfilmaren Mattias Löw som ligger bakom projektet och ska tillsammans med producenten Mathias Fjellström göra filmen. Det kommer bli en utmaning för filmskaparna att knyta ihop en historia mellan ett Skellefteå på uppgående trend med ett demokratiskt hot i väst.
– Du har den lilla berättelsen i vem som bar halsduken kontra den här världspolitiska händelsen så det gäller att få ihop det där, säger Mathias Fjellström.

Julgåva i 1000 exemplar

Den mytomspunna halsduken är en av cirka 1000 halsdukar som skickades ut 2007 till utflyttade Skellefteåbor. Nu påbörjas jakten på mannen och svaren på frågorna om hans koppling till staden.

Preliminärt planeras premiären till 2022.

I klippet ovan hör du producenten Mathias Fjellström berätta om projektet ”Den röda halsduken” och dess koppling till Skellefteås positiva trend.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.