Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kommunalrådet Mikael Lindfors (S) om befolkningstappet Foto: SVT

Mystiskt befolkningstapp i Norsjö oroar politikerna

Publicerad

Norsjö ser ut att tappa 90 invånare på ett år. Vad det beror på är oklart och kommunen kan tappa flera miljoner i skatteintäkter.

För att säkra kommunens budget brukar Norsjö räkna med ett tapp. Senast på 30 personer men nu pekar prognosen i delårsrapporten på tre gånger så många under året. Det skulle ge fyra miljoner mindre i skatteintäkter.

– Vid första anblicken blir man lite chockad, säger kommunalrådet Mikael Lindfors (S).

”Oförklarligt eftersom näringslivet går bra”

En minskning med 90 invånare kanske inte låter så mycket men i en liten kommun som Norsjö gör det stor skillnad och kan andelsmässigt jämföras med om 1 500 skulle lämna Skellefteå eller om Umeå skulle minska med 2 000.

Vad tappet beror på ska kommunen sätta sig ner och analysera.

– Vid första anblicken är det oförklarligt eftersom näringslivet går mycket bra, säger Mikael Lindfors (S).

Befolkningssiffrorna i länets övriga kommuner är en ganska spretig historia som går både upp och ner. Men Vilhelmina tappar också stort. Inte heller där har kommunen hunnit riktigt analysera vad som hänt.

– Men den största delen verkar vara i arbetsför ålder, vilket är oerhört oroande, säger kommunalrådet Annika Andersson (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer