Andreas Nyberg, åklagare bedömer att bevisläget är gott mot den man som ofredade flera kvinnor i Lycksele en kväll i juni. Foto: SVT

Man i 30-årsåldern åtalas för flera sexualbrott i Lycksele – åklagaren: Vittne avbröt våldtäksförsök

Publicerad

Under en halvtimme en kväll i juni misstänks en man i 30-årsåldern ha utsatt flera kvinnor för sexualbrott i Lycksele.

Enligt åtalet överföll han en kvinna i ett trapphus och utsatte henne för ett våldtäktsförsök.

Nu åtalas han vid Lycksele tingsrätt för försök till våldtäkt och sexuellt ofredande.

Det var i början på juni som händelserna ägde rum. Mannen i 30-årsåldern har enligt åtalet utsatt totalt tre kvinnor för olika sexualbrott under en kort tid.

– Som jag förstått det ska ingen av kvinnorna ha någon relation till mannen utan det verkar ha skett väldigt slumpartat under loppet av en halvtimme ungefär, säger Andreas Nyberg, åklagare.

”Jag kommer att följa efter dig”

Vid 21-tiden på kvällen stötte en av kvinnorna på mannen som ropade något i stil med: ”Jag kommer att ta i dig, jag kommer att följa efter dig, håll fast henne och jag kommer efter dig”.

En annan kvinna utsattes både verbalt och fysiskt när den misstänkta gärningsmannen försökte dra in henne i en bostad. Även då kom mannen med hotfulla ord om att hon skulle ”följa med honom”.

Våldtäkt avbröts

En tredje kvinna träffade mannen i ett trapphus. Enligt kvinnan var mannen naken på underkroppen. Hon försökte springa från platsen, men blev neddragen och överfallen på marken. Ett vittne som såg händelsen ingrepp.

– Om vittnet inte hade ingripit hade det blivit en fullbordad våldtäkt, tack vare vittnet kunde övergreppet avbrytas, säger Andreas Nyberg.

Åtalas för flera brott

Mannen greps samma dag av polis. Han åtalas nu för försök till våldtäkt och två fall av sexuella ofredande, utöver detta åtalas han även för ringa narkotikabrott.

Mannen erkänner ringa narkotika brott men nekar de övriga brotten. Rättegången kommer att hållas i Lycksele Tingsrätt mellan 6 till 7 juli.

– Jag bedömer bevisläget som gott och väntar mig en fällande dom, säger Andreas Nyberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer