Foto: TT/SVT

Nannas ersättning dras in

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan godkände först Nanna Hammarstedts jobb som gyminstruktör, men ändrade sig efter att försäkringsbolaget skickat smygfilmat material till myndigheten.

Förra veckan berättade TV-programmet Plus om Nanna Hammarstedt som smygfilmades när hon jobbade som instruktör på ett gym och fick sin ersättning från försäkringsbolaget indragen. Men historien om Nanna tog inte slut, i torsdagens Plus fortsätter den.

Vann i tingsrätten

Nanna Hammarstedt är whiplashskadad sedan en trafikolycka för mer än 20 år sen. Hon blev uppmanad att träna och fick också jobb som instruktör på Iksu i Umeå efter att ha kollat att hon fick det med Försäkringskassan.

Men efter att inspektörer från hennes försäkringsbolag Länsförsäkringar smygfilmat henne när hon instruerat hamnade målet i tingsrätten. Där vann hon, men filmerna skickades också till Försäkringskassan.

– Jag fick ett brev från Försäkringskassan att de tänkte dra in ersättningen från första juli, då blir man ju förskräckt inför att stå utan inkomst. Jag förstår inte vad jag gjort fel, jag har ju kollat och frågat, säger Nanna Hammarstedt.

Försäkringskassan omprövar

Filmerna på Nanna när hon instruerade hade alltså underkänts i tingsrätten, men gör nu att Försäkringskassan omprövar sitt beslut, och tycker att Nanna är 100 procent arbetsför.

Gunilla Bring är läkare och har jobbat mycket med människor med whiplashskador.

– Jag anser att det här är en fullständig irrelevant utredning som kommer fram till en förödande felaktig slutsats, säger hon.

– Man har inte tagit till sig av den medicinska expertis som finns på det här området, säger Göran Westman, läkare som varit med och utrett Nanna och hennes arbetsförmåga.

”Helhetsbild”

Nanna Hammarstedt hade fått muntligt och skriftligt besked från Försäkringskassan om att hon fick jobba lite som instruktör. Men ersättningen dras alltså ändå in. Ruth Mannelqvist är professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet och expert på sjukförsäkringar. Hon är kritisk till beslutet att dra in pengarna.

– Jag anser inte att man gjort någon ordentlig utredning och medicinsk bedömning, säger Ruth Mannelqvist.

Men Försäkringskassan, som drog in sjukpenningen efter att man sett filmerna, hävdar att det är en helhetsbild som ligger bakom beslutet. Trots att kassan prövat andra delar av Nannas fall tidigare.

– Det är en helhetsbild som ligger bakom vår bedömning, det spelar ingen roll varifrån informationen kommer, säger Daniel Johansson, Försäkringskassan.

I Plus ikväll kl 21 i SVT 1 blir det mer om Nanna. Rättsligt kommer fallet att prövas i hovrätten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.