Foto: Patrick Trägårdh

Nanuq redo för Arktis

Publicerad

Hon har övervintrat i Obbolas hamn fastfrusen i isen, segelbåten Nanuq. Där har hon testats inför sin riktiga prövning – en övervintring i Arktis polaris.

Mot Arktis styrs fartyget Nanuq, som ska frysas fast i polaris den kommande vintern. Men först har hon testats i Obbolas hamn.

– Eftersom Obbola ligger i de kallare delarna av Skandinavien, har vi haft möjligheten att testa båten. Den är designad för att verka i ett extremt klimat. På det här sättet har vi fått en försmak av vad som kan ske, säger Peter Gallinelli, som är projektledare för expeditionen.

Ska testa gränser

Peter Gallinelli har också designat båten för att klara de tuffa, kalla väderförhållandena som väntar i Arktis. Där ska upp till 12 personer i besättningen testa gränser, bland annat hur man klarar sig på så lite energi som möjligt.

En utmaning blir matlagningen, men också att tillbringa tre månader i totalt mörker – när solen försvinner från regionen.

– Det gäller att inte försöka stå emot mörkret, utan välkomna det. Man måste intala sig själv att det finns saker att göra under perioden. Det är ett bra sätt att bli medveten om vad som händer just nu, i vardagen, säger Peter Gallinelli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer